Пролетният “Август” на Точка БГ ви чака на концерт

plakat-avgustТочка БГ – акустичната група за “нови градски песни”, която ви представихме през есента – вече е готова с четвъртия си пореден албум, който се нарича “Август” и чиято премиера на живо в София Лайв Клуб можете да посетите на 22 април от 20 ч.

Тъй като вече имах удоволствието да го чуя на един по-малък концерт през есента, както и в студийната му версия (можете да го купите през сайта им), ще заявя без ни най-малко да си кривя душата, че преживяването си струва. Точка БГ са особена порода бели врани – или бели лястовици – на съвременната ни музикална и литературна сцена. Пламен Сивов, Тодор Янкулов, Красимир Първанов и Зорница Попова се събират през 2011 г., за да пеят и свирят поезия (не само своята, впрочем), което несъмнено отрежда на словото водещо място в техния тип изкуство. Не искам с това някак да омаловажа музиката им, обаче, която в новия албум вещо и вдъхновено използва възможностите на акустичната китара, на тоналностите и ритъма, като в записите участват като гост-музиканти и барабанистът Венко Поромански, контрабасистът Борис Таслев и цигуларката Цветина Панайотова. Тримата ще участват и в концертната премиера на албума в София Лайв Клуб.

Всяка песен трогва и изненадва с уж делничната си поезия, приласкава ежедневните думи и ги кара да звучат откривателски – тайнствено, дълбоко, свежо.

“Август” съдържа 15 песни – и нови, и познати от свирене на живо; а стиховете, по които са написани, са главно на Тодор и Пламен, но също и на Калин Донков, Николай Милчев и Илиана Александрова. Любопитно за мен е, че обличането на поезията в музика невинаги е дело на автора на текста. Така се получават забавни и проникновени творчески диалози с най-разнообразно настроение – както в рамките на групата, така и с други музиканти.

Аз лично харесвам особено много “Борисова градина”, написана от Красимир по текст на Николай Милчев (“В остарелия парк с безработни дървета / преминава и диша безработно поетът… / Вижда паметник бронзов, слага книга със стихчета, / та семкарят да не търси за семките листчета…”), изпятата от Тодор “Спомен” по текст на Пламен и музика на Детелин Духнев (“Може пак да закъснея, както закъсняха всички. / Ще развържа днес вината – като куче да потича…”), изцяло авторската “Салът” на Пламен (“Салът опря до брега, / капки мокрят просторите / и зелени илюзии рукват / в тъмните зеници на прозореца…”), “Твоят живот е и мой” (“Уморени китари и хладно небе. Колко песни оставихме там! / Две последни цигари, недопито кафе – към дома тръгваш винаги сам…”).

Всеки един текст от албума трогва и изненадва с уж делничната си поезия, приласкава ежедневните думи и ги кара да звучат откривателски – тайнствено, дълбоко, свежо. Можете да се убедите лично в горното на концерта в София Лайв Клуб; музиката също няма да ви остави безучастни – мелодична и искрена и в мажорната си ирония, и в минорната тъга.

Ако съм ви заинтригувала, можете да чуете някои от песните на Точка БГ в ютюб канала им, а за новини следете фейсбук профила им. Разбира се, концертът е повече от препоръчителен – музиката е най-истинска на живо.

ЮЛИАНА ТАНЧЕВА | Момичетата от града

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 11 =