Тодор Янкулов: Групата „Точка БГ” е глутница от единаци

Интервю на Цветан С. Тодоров

– Как се създаде групата „Точка БГ”?

– Ние сме глутница от единаци. Всеки един от нас е абсолютно различен, по свой начин възприема света, по различен начин музицира и пише стиховете си върху едни и същи теми. И въпреки всичко успяваме да се съберем и да сме като юмрук. Да бъде хармонични.

– Как стигнахте до идеята?

– Идеята дойде точно от Ловеч, защото ние тука се виждаме, пеем, харесваме си песните. Песента на Пламен Симов даде името на цялата формация. Вечер след концертите се събирахме, пеехме, оказа се, че звучим добре заедно. Фестовете никога не свършват със сцената. Напротив, те тогава започват. Обикновено се пее до 6 – 7 часа сутринта. Защото трябва да използваме това кратко време, в което сме заедно. За Ловеч това важи извънредно много.

– Кой пише текстовете?

– Реално погледнато, и петимата в групата пишат текстове. Тези, които пишем песни, сме трима – Краси Първанов, Пламен и аз. И Калин Сивов, който е брат на Пламен и сега се занимава със звука, но имаме идея да го включим като перкусии. Както и Зорница – те пишат много хубаво и тепърва ще правим песни по техни текстове.

– Какво е бъдещето на бардовете у нас?

– Точно за това направихме „Точка БГ”, за да могат да бъдат чути и видяни тези песни. Търсим формат, който във всяко едно отношение да е по-издържан.Бардът чува много повече, отколкото може да покаже. Защото една китара и един глас е много хубаво нещо. Но бардът докато пише тези песни, той чува втория глас, чува инструментите, които да помогнат, чува много неща. Всеки един от нас може да допринася за общото звучене.

– Вие често се явявате в нощни предавания по телевизия и радио, които са по-периферни.

– Какво значи периферни предавания. Там ни канят. Субкултурата у нас е толкова много, че бардовете не влизаме във формата на повечето предавания. Реално погледното – кой иска да се занимава с проблемите и с красивото? Музиката на бита властва, за съжаление. Каквато ни е държавата, така е и музиката.

– Политически леви ли сте?

– Един творец винаги е против, ако това е политическа ориентация. Реално погледнато, политиката е като субкултурата ни. Аз не правя разлика между тях – те реално замъгляват съзнанието. Хората искат да бъдат излъгани и биват. Ние не искаме да лъжем.

– Има ли фракции при вас, бардовете?

– Напоследък стана много тежко за всички. Организаторите вече не могат да поемат такива разходи, както преди кризата. Не само тук, но и на други. Някои банди ходят на по-близки до тях фестивали, като Поморие. Но единственият истински фест остана в Ловеч. А, да – и в София, „Софийските музикални вечери”. Много хубави неща правят в Бургас, но все пак фестът е за втори път. В Поморие Христо Граматиков направи прекрасен формат с осем – девет човека.

– Какво ви поемат тука организаторите като разходи?

– Нощувка и храна – това. Пътят си го плащаме. За това много колеги не могат да си го позволят. Но аз пях за първи път през 2001 г. именно в Ловеч и затова идваме. Преди не бях чувал за бардовете. Съвсем случай в Казанлък Красимир Йорданов ме чу как пея в една кръчма и ми каза – ти си за Ловеч, идваш! Дойдох и ме презентира. Така става и сега – винаги представяме нови хора.(Интервю на Цветан Тодоров

Бележка:

Тодор Янкулов е актьор по професия, роден е в Казанлък, после завършва класа на Тодор Колев и Крикор Азарян в НАТФИЗ. В „Точка БГ” са още Зорница Попова (вокал), Красимир Първанов (китара, вокал) и Пламен Сивов (китара, вокал). Това са четири гласа и три китари, очакват още едно попълнение от перкусии. “Точка БГ” носи името си по едноименната силна песен на Пламен Симов.

Тодор и Зорница имат дъщеря Божана (7 г.), която миналата година за първи път пя с тях на ловешка сцена.

nglas.wordpress.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − sixteen =